Duiken op Mallorca


De onderwaterwereld rondom Mallorca is waanzinnig mooi, en o wat vind ik het jammer dat ik niet meer mag duiken op Mallorca. Jarenlang was duiken mijn ding, iedere vakantie ging ik wel “onderwater” Helaas is het voor alleen nog mogelijk om de onderwaterwereld te bekijken met een snorkel. Mijn duikpak heb ik letterlijk vanwege mijn gezondheid aan de wilgen kunnen hangen.

Genoeg gejammer, want ik wil natuurlijk wel mijn verhaal over duiken op Mallorca kwijt. Mallorca kent ruim 13 goede duikscholen verspreid over het gehele eiland. Waarbij de grootste concentratie duikscholen en verhuurbedrijven zich aan de noord- en oostkust van het eiland bevinden. Vaak zijn de duikscholen ondergebracht bij één van de resorthotels.

Leren duiken

Duiken op mallorca

De meeste duikscholen bieden een basis duikopleiding aan volgens de PADI-lesmethode. Zodra je slaagt, ontvang je een pasje waarmee je overal ter wereld kunt duiken en een uitrusting kunt huren.

Een duikopleiding kan in vijf dagen worden afgerond, je bent dan een PADI open water diver. Je kunt dan tot 18 meter diepte duiken en krijgt naast theorie ook een uitvoerige opleiding over hoe je je onder water moet gedragen en hoe je uitrusting werkt.

Je kunt je open water certificaat uitbreiden met meerdere supplementen zoals Adventure duiker of Advanced Open Water diver. Je leert dan duiken tot 30 meter, maakt een nachtduik en gaat samen met een gids een wrakduik maken. Verder leer je hoe je zo efficiënt mogelijk met de lucht in je tank omgaat.

Duiken in Mallorca

Dankzij de invloeden van de Middellandse Zee is de watertemperatuur gedurende de zomer best aangenaam, in augustus is het op zijn fijnst, de watertemperatuur is dan aangenaam warm met 26 graden. De helderheid is gedurende de zomer ongeveer 30 à 40 meter, tijdens de wintermaanden een beetje afhankelijk van de plek waar je duikt tussen de 10 à 40 meter. De beste tijd om te duiken op Mallorca is tussen mei en oktober waar ik mijn voorkeur uitspreek voor begin juni of laat in september. De watertemperatuur is aangenaam, het weer is goed en Mallorca is nog niet overvol.

Duikscholen op Mallorca

Duikscholen op Mallorca

Er zijn vooral aan de noord- en oostkant van Mallorca diverse duikscholen op Mallorca, waaronder ook een paar duikscholen waar je de lessen in het Nederlands kunt volgen. Informeer wel ruim voor vertrek of er nog lessen beschikbaar zijn. Duiken is een populaire sport en helaas is de capaciteit bij de duikscholen beperkt. Kies wel voor een duikschool vlak bij je hotel of informeer naar de mogelijkheden om te worden opgehaald bij je hotel.

Ben je nog onzeker of duiken iets voor je is? Boek dan eerst een proefduik, dit is een geweldige ervaring en ik weet zeker dat je na je eerste duik diep onder water meer wilt zien van de onderwaterwereld. Veel duikscholen bieden in het hoogseizoen dagelijks trips met proefduiken aan.

Duikuitrusting huren

Bij alle duikscholen op Mallorca kun je een duikuitrusting huren, het meeslepen van je eigen spullen is dus niet nodig. (alleen is je eigen regulator wel fris en handig). Het vullen van je luchtflessen kun je ook laten doen bij de duikscholen.

Duik plekken

De duikplekken in Mallorca zijn stuk voor stuk even bijzonder, je kunt er duiken naar riffen, oude scheepswrakken en zelf grotduiken is mogelijk. Genoeg mogelijkheden om te duiken op Mallorca dus.

Een handige site om de mooiste duikplekken te vinden is Bigbluediving en op Dive site directory beide sites zijn in het Engels en geven duidelijke uitleg over de ligging en belangrijke informatie over de voorzorgsmaatregelen.