Porto Cristo


Dit kleine havenstadje is misschien wel één van de meest romantische plekken van Mallorca. Vooral tegen de avond mengen de toeristen zich met de lokale inwoners van Mallorca op de gezellig boulevard van het stadje.
Porto Cristo was ooit een belangrijke havenstad voor het achterland, steden zoals Manacor gebruikte de haven van het stadje maar al te graag voor de in- en uitvoer van levensmiddelen en andere producten naar het vasteland van Spanje.

De naam dankt de stad aan een visser die op zee rond 1250 nood raakte. Hij werd door de inwoners van het toen nog echt een gehucht gered en als dank plaatste hij een crucifix op het strand. De stad zelf werd pas in 1888 gesticht. Tot die tijd heette het stadje officieel Cala Manacor.

Bezienswaardigheden in en om Porto Cristo

Dit vissersdorp, befaamd om zijn natuurlijke schoonheid en historische betekenis, biedt een unieke combinatie van culturele rijkdom en ontspannende kustsferen.

De grootste trekpleister van Porto Cristo zijn de Coves del Drach (Drakengrotten). Deze adembenemende ondergrondse grotten zijn een natuurwonder, compleet met indrukwekkende stalactieten en stalagmieten en een van de grootste ondergrondse meren ter wereld, Lago Martel. Een boottocht op dit meer, vergezeld van klassieke muziekuitvoeringen, is een ervaring die je niet snel zult vergeten.

Naast de Coves del Drach biedt Porto Cristo ook idyllische stranden, zoals het Playa de Porto Cristo, waar je kunt genieten van de warme zon en het helderblauwe water van de Middellandse Zee. Het strand biedt een perfecte plek voor ontspanning of wateractiviteiten, met nabijgelegen cafés en restaurants die lokale delicatessen serveren.

De jachthaven van Porto Cristo is een ander hoogtepunt, waar de traditionele charme van de stad samenkomt met een moderne levensstijl. Een wandeling langs de jachthaven biedt een prachtig uitzicht op luxe jachten en nodigt uit om de lokale boetiekjes en terrasjes te verkennen.

De Grotten rondom Porto Cristo

Wie niet claustrofobisch is of gewoon de zomerse hitte even wil ontwijken moet een bezoek aan één van de twee grotten overwegen.

Cuevas del Drac – Drakengrotten

drakengrot porto cristo

Aan de zuidkant van Porto Cristo aan de doorgaande weg richting Cales de Mallorca liggen de Drakengrotten. Het stelsel van grotten is ongeveer 2,5 kilometer lang en het diepste punt ligt op 25 meter. Het complex bestaat uit een viertal enorme ondergrondse zalen en een groot ondergronds meer. Let goed op de prachtige stalagmieten en stalactieten. Tijdens de rondleiding door de grotten kom je ook bij het Lago Martel, dit is het grootste ondergrondse meer van Europa. Tijdens de rondleiding wordt er op dit meer een klassiek concert gegeven door een strijkkwartet wat zich op een verlichte gondel voortbeweegt.

Omdat de grotten van Drach een populaire bezienswaardigheid zijn in Mallorca raden wij aan om op tijd te komen. De toegang tot de grotten wordt door middel van tijdslots geregeld, het kan dus voorkomen dat je een uur (of langer) moet wachten voor je naar binnen mag.

Ben je een koukleum? Neem dan een jasje mee, de temperatuur in de grotten is een stuk lager dan bovengronds. 

Grotten van Hams

Cuevas del Hams is de officiële Spaanse benaming. Deze groten liggen een kilometer westelijk van Porto Cristo aan de weg naar Manacor. Ook in dit complex van grotten is een ondergronds meer te vinden en ook hier geeft men een muzikaal concert voor de bezoekers van de grotten. Naast het concert worden er ook rondleidingen in kleine groepen gegeven door de grotten.

De naam van de grot is bepaald voor de vorm van de stalagmieten en stalactieten. Deze zien er namelijk uit als vishaakjes, Hams is het Spaanse woord voor vishaak

Stranden

Het strand van Porto Cristo is ongeveer 200 meter lang en ligt tegenover de jachthaven van Cala Manacor. Het is geen groot strand en slechts 14 à 20 meter breed. Op het strand kun je een plekje huren onder een parasol met de bijhorende bedden. Parkeren kan direct aan het strand echter wel betaald. Het strand van Porto Cristo heeft een blauwe vlag.

Nachtleven

Rondom de jachthaven en het strand zijn een aantal leuke bars en restaurants te vinden, het nachtleven is hier eerder rustig en laidback te noemen. Verwacht geen stampende discotheken dus. Voor de feestjes kun je beter uitwijken naar het naastgelegen Cala Millor.

Jorn Utzon

Een beetje vreemd om deze Deense architect te benoemen in dit artikel echter bouwde de beroemde architect van het Sydney Opera House tijdens een tussenstop op Mallorca een prachtig huis op één van de kliffen van Porto Cristo. Can Lis vernoemd naar zijn vrouw. Het huis is, heeft veel mediterrane invloeden.

Helaas beleefde Jorg en zijn vrouw weinig plezier van dit huis, hij werd op zijn zachtst gezegd gek van de toeristen die het huis wilde bekijken, omdat hij een beroemde architect was. Hij bouwde al snel een tweede huis in de buurt van Felantix dit huis draagt de naam Can Feliz. De Woning in Portopetro kan tijdens de zomermaanden na afspraak met de Utzon Foundation worden bezocht.

Manacor

De tweede stad van Mallorca is Manacor en ligt op slechts 20 minuten tijden van Porto Cristo. Niet alleen is deze stad de geboorteplaats van de beroemde tennisspeler Rafael Nadal maar ook van imitatieparels.\

Majorica is één van de grootste leveranciers ter wereld van deze parels. Ondertussen is de productie verplaatst naar Barcelona, echter is er nog steeds een outlet en een grote winkel in de stad van deze prachtige parels met bijbehorende sieraden.

Overnachten

In het stadje zelf zijn maar twee hotels, iets buiten de stad liggen diverse prachtige finca’s die je kunt huren of delen met andere reizigers. Zoek je een all-inclusive vakantie dan is het Insotel Cala Mandia resort. Dit grote resort ligt net buiten het stadje en heeft een eigen strand en diverse nette voorzieningen voor gezinnen en een adult only gedeelte.