Soller en Port Sóller


Gelegen in het gouden dal aan de noordwestkust van Mallorca ligt het plaatsje Sóller, (13.900 inwoners) de omgeving rondom Sóller is erg vruchtbaar en nergens anders op het eiland groeien dan ook zoveel sinaasappels, citroen en limoenen.

Sóller ligt op ongeveer 30 km van de hoofdstad Palma de Mallorca en daarmee een populaire bestemming voor een dagtripje. Je kunt namelijk met het oude historische treintje vanuit Palma de Mallorca naar Soller komen. De cafés en diverse tapas restaurantjes aan de Placa Constitucid zitten dan ook gelijk vol zodra de eerste zonnestralen zich laten zien en waarom ook niet, de terrassen zijn zeer uitnodigend om even bij te komen van de stadse hectiek.

Geschiedenis van Sóller

De beroemde tram van Soller

Eerste bewoning van Soller gaat terug naar 5200 jaar voor Christus. Er zijn bronzen beelden gevonden uit deze tijd (nu te zien in het Museu de Mallorca) Door de ligging in het Tramuntana heeft het erg lang geduurd voordat Soller kon meeprofiteren van de bezetting door de Romeinen. Piraten en andere plunderaars wisten Soller wel te vinden door de gunstige ligging aan zee en de haven. Vooral de Moren en de piraten uit Algeria wisten Soller te vinden en namen niet alleen waardevolle zaken mee, maar ook vrouwen en kinderen waren niet veilig.

In 1651 sloeg de bevolking van Soller terug en versloeg men ruim 1600 piraten. Dit viert men nog elk jaar, de lokale bevolking verkleedt zich dan als Moor en de verovering wordt nog dunnetjes over gedaan op één van de stranden in de haven van Soller.

In de 19de eeuw werd Soller een van de belangrijkste exportsteden van citrusvruchten en olijven. Daarmee kwamen ook veel Fransen naar Soller. Het waren namelijk de Fransen die voor de vele handelsbetrekkingen zorgde tussen het vaste land en het eiland Mallorca.

In 1865 maakte een vervelende plaag een einde aan het succes van de plantages, de export stopte en de geldkraan was opgedroogd. Hierdoor vertrokken veel inwoners naar het nieuwe land om daar opnieuw te beginnen. Gelukkig keerde het tij doordat doktoren ontdekte dat citrusvruchten veel vitamine C bevat en daarmee werd de gezonde werking van het citrusfruit bekrachtigd en dat zorgde voor verkoop records.

Treinverbinding Palma de Mallorca naar Sóller

In 1914 werd er tussen Palma de Mallorca en Soller een trein/tramverbinding gebouwd om de grote hoeveelheden citrusfruit en olijven te vervoeren naar de grotere haven van Palma de Mallorca.

Deze smalspoor trein rijdt nog steeds. Alleen nu als toeristische attractie. In de oude wagons worden de toeristen over het bezienswaardige spoorlijntje vervoert richting Soller. De trein vertrekt 5 x per dag van Placa d’Espanya in Palma.

De Orange Express is de tram van Sóller naar Port de Sóller en gaat ieder uur. De vijf km-lange rit duurt ongeveer 20 minuten en rammelt en ratelt door de achtertuinen en langs de plantages richting Port de Sóller.

Vanuit Port De Soller kun je met de bus terug naar Palma via Deia en Valdemossa. Een combinatie ticket treintram kost € 35,- per persoon. Meer informatie en de vertrektijden van de trein vindt je op de site van de trendesoller.com De kaartjes kun je bij het station in Palma de Mallorca kopen. Je kunt ook een dagtocht in combinatie met Valldemossa boeken inclusief de tram naar Port de Sóller.

Restaurants in Sóller

Een goed restaurant vinden in Sóller is lastig. De hotelrestaurants zijn op dit gebied de beste keuze. Anders is het verstandig om iets te zoeken in Port de Sóller. Om te snacken kun je best wel in Sóller terecht, maar echte culinaire hoogstandjes zijn we niet tegengekomen. De meeste restaurants zijn gericht op toeristen en bieden vooral veel kant-en-klaar gerechten met een toeristenprijs.

Autohuren op Mallorca

huurauto op Mallorca

Voordelig en zonder zorgen een auto huren op Mallorca doe je bij Sunnycars. Ze zoeken dagelijks de beste deals voor je uit en nemen een deel van de verzekeringen van je over. Zo huur je altijd zonder zorgen.

Zoek een huurauto op Mallorca

Plaats een reactie