Valldemossa


Het kleine stadje Valldemossa ligt op ongeveer 15 á 20 minuten rijden van Palma de Mallorca in de bergen van de Tramuntana. Ondanks deze slechts beperkte afstand lijkt het alsof je kilometers ver weg bent gereden. Valldemossa ligt op een bergtop en is omgeven door een terrassen landschap.

Valldemossa werd vernoemd naar de oprichter van het dorp. Het autovrije dorpje mag je best tot één van de mooiste dorpen van Mallorca rekenen. Door de straatjes met kleine klinkertjes en de rijke culturele achtergrond is het een bezoekje meer dan waard.

Hier vind je alle informatie om te genieten van één van de elegantste dorpen van Mallorca.

Geschiedenis en Cultuur

Valldemossa

Valldemossa is het hoogst geleden dorp van Mallorca. Het dorp werd pas echt bekend toen bleek dat de beroemde Poolse componist Frédéric Chopin en zijn partner George Sand er een kamer huurde in de winter van 1838/39 in het klooster.

Eigenlijk was dat verblijf verre van plezier voor beiden, George Sand schreef er een boek over “De winter van Mallorca’ deze bestseller is in alle souvenirwinkeltjes wel te koop en is vertaald in praktisch iedere taal.

In Valldemossa vindt je ook het Costa Nord. Een cultureel centrum met een beroemde oprichter. Niemand minder dan de beroemde filmacteur Michael Douglas is een regelmatige gast. Logisch want zijn prachtige huis staat in de buurt langs de kustweg tussen Valldemossa en Sóller.

Dan is er nog iets bijzonders aan Valldemossa. Het is namelijk de geboorteplaats van de enige heilige die ooit is geboren op Mallorca. Santa Catalina Thomas werd geboren in de kerk van Sant Bartomeu.

Bezienswaardigheden Valldemossa

Je kunt tijdens een bezoek aan Valldemossa de Real Cartuja bezoeken. Dit oude klooster bestaat uit een kerk, het klooster en een oude apotheek. Naast het klooster tref je het Palacio del Rey Sancho aan. Een prachtig slot met rijke historie en een zeer uitgebreide collectie kunst en literatuur.

Natuurlijk is er een Chopin Museum in Valldemossa. Hier kun je de originele piano en diverse andere bijzondere objecten vinden met een relatie tot de beroemde componist.

Iedere zondag is er in de smalle straatjes van Valldemossa een straatmarkt. Op de markt tref je vooral veel verse locale producten aan zoals fruit, groente en kaas. Helaas ook veel goedkope souvenirs met een hoog ‘made in China’ gehalte.

Actief rondom Valldemossa

Vanwege de centrale ligging in de Tramuntana is het dorpje het ideale startpunt voor wandelingen en fietstochten in de omgeving.

Ervaren wandelaars nemen vanuit Palma de Mallorca de bus naar Valldemossa en lopen de 16 kilometer lange wandeling naar de Puig des Teix. (1064 meter) Dat wordt beloond met een prachtig uitzicht over de bergen.

Mag het wat minder inspannend dan is een wandeling door het dorp zelf ook erg leuk. Je kunt halverwege een terrasje pakken en eventueel genieten van de locale specialiteit ‘Cocas de Potatas’ een heerlijk luchtig gebakje wat goed samen gaat met een lekkere koffie.

Parkeren bij Valldemossa

Eten en drinken in Valldemossa

Passend in de romantische omgeving heeft Valldemossa diverse goede restaurants. Wij streken neer bij Es Roquissar voor een lange uitgebreide lunch. De kaart is authentiek en de gerechten zijn vers en voor een toeristische omgeving redelijk geprijsd.

Helaas kregen we geen tafeltje meer in QuitaPenas Valldemossa. Het tapasrestaurant heeft namelijk maar drie tafeltjes. Naar horen zeggen zijn de Tapas hier van uitmuntende kwaliteit.

Autohuren op Mallorca

huurauto op Mallorca

Hoe kom je nu op een fijne en snelle manier in Valldemossa? Met een huurauto natuurlijk. Wij boeken onze huurauto’s altijd bij Sunnycars. Dit is de enige aanbieder op Mallorca van huurauto’s zonder zorgen en je kunt bij Sunnycars ook een auto huren als je geen creditcard hebt.

Zoek een huurauto op Mallorca

Port de Valldemossa

Ik heb er lang over getwijfeld of ik dit wel met jullie moet delen. Dit is namelijk echt een geheimtip. Een stukje verder buiten Valldemossa ligt namelijk de kleine vissershaven. Een klein lief kiezelstrandje, een restaurantje en een minihaven meer is het niet. Maar het is gewoon zo schattig dat je het eigenlijk gezien moet hebben.

De 6 kilometer lange bergweg met een aantal pittige haarspeldbochten is een kleine uitdaging. Let wel goed op de wielrenners die dit stukje weg graag willen bedwingen.

p.s. deze tip niet verder vertellen hé 😉

Overnachten in Valldemossa

In en om Valldemossa zijn diverse hotels te vinden. Ook kun je er tegenwoordig wel een Bed and breakfast boeken. Valldemossa is vooral ’s avonds als alle toeristen weer teruggaan een prachtig dorpje om te zien en te beleven.

Hotel Valldemossa is niet goedkoop, maar je ultieme droom als het aankomt op service, stijl en goede smaak. Reken op 350 à 400 euro per nacht. Daarvoor slaap je dan in één van de 12 suites en krijg het beste ontbijt van Mallorca.

Plaats een reactie