Bezienswaardigheden Palma de Mallorca


Palma de Mallorca is een heerlijke stad om lekker te slenteren, van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid. Dankzij het formaat van de stad en de afstanden tussen de bezienswaardigheden is dit ook makkelijk te doen. Wordt het lopen toch te veel neem dan het openbaar vervoer of neem één van de speciale hop-on hop-off bussen. Op deze pagina nemen we je mee langs de bezienswaardigheden Palma de Mallorca.

La Seu Cathedral

Palma-born-2

We beginnen gelijk met de grootste blikvanger van Palma de Mallorca. De kathedraal uit goudkleurig zandsteen lijkt wel in de zee te zijn gebouwd. Imposant, zo mag je het gerust noemen.

De bouw van de kathedraal werd gestart door de zoon van Jaume I rond de 13de eeuw. Dit was zijn dank aan het eiland na zijn overleving van een zware storm. Op nieuwjaarsdag in 1230 legde hij de eerste steen op de plek waar vroeger de moskee eerst stond. In 1346 werd de kathedraal door James III ingewijd, daarmee was de kathedraal nog lang niet klaar. Door de eeuwen heen is er nog veel bijgebouwd en gerestaureerd. Pas in 1601 was de kathedraal echt klaar. Tijdens één van de restauraties werd de beroemde architect Antoni Gaudí gevraagd zich te bemoeien met een aantal bouwkundige aangelegenheden. In 1914 legde Gaudí het werk naast zich neer na talloze argumenten met de opdrachtgever.

Naast de gebruikelijke heilige artefacten is de kathedraal ook het thuis van de koninklijke kapel waar onder andere de graven van Koning James II en James III van Mallorca zijn gevestigd.

Castell de Bellver

Als je naar dit kasteel kijkt, kun je het haast niet geloven dat het 700 jaar geleden werd gebouwd. De staat van dit kasteel is meer dan uitmuntend te noemen. In 1300 liet Jaume II het kasteel bouwen door Pere Salva, de architect van het Almundia paleis. Voor een spaak kasteel is het bijzonder om dat in tegenstelling tot de gebruikelijke kastelen helemaal rond gebouwd is.

Een hoge Donjon en Drie grote torens omgeven door een centrale binnenplaats. De binnenplaats zelf kent twee niveaus, de begane grond met de halfronde bogen en een plat dak. Het bovenste niveau kent de gotische bogen en is voorzien van een ribgewelf. Om het zelf te zien loop je richting het dak en bekijk dan de binnenplaats, als je daar toch bent geniet dan ook even van het uitzicht over de stad en de baai van Palma. Bellver betekent tenslotte “prachtig uitzicht” in het Catalaans.

Voor vele jaren was het kasteel in gebruik als gevangenis, de weduwe van Jaume III en haar zonen hebben hier voor lange tijd gevangengezeten gedurende het grootste deel van hun leven.

Het kasteel is momenteel een museum van de gemeentelijke geschiedenis. Zo zijn er diverse artefacten te zien uit de Romeinse, Arabische en Spaanse periodes van het eiland.

Het kasteel ligt buiten het centrum van Palma de Mallorca. Neem de bus of een taxi naar Placa Gomila en loop door het bos richting het kasteel. Onderweg kom je nog een oude kapel tegen. Het kasteel is dagelijks geopend.

Banys Arabs – Arabische baden

Veel is er niet overgebleven van de Arabische overheersing op Mallorca. Maar de Arabische baden zijn een van de best bewaarde overblijfselen uit de Arabische tijd. De baden lijken op de baden zoals ze vaker zijn gevonden in badhuizen in islamitische steden.Het tepidarium heeft een koepel in de vorm van een halve sinaasappel met 24 openingen voor zonlicht. De koepel wordt ondersteund door een dozijn pilaren. Let goed op de pilaren, want niet één is gelijk. Men vermoedt dat dit de restanten zijn van eerdere bouwwerken en denkt dat dit te maken heeft met het besparen van materiaal. Badhuizen staan bekend als ontmoetingsplekken. De binnentuin met de cactussen, sinaasappelbomen en palmen maakte het een aangename plek om uit te rusten na een heet bad.

De baden zijn elke dag geopend tussen 9.30 en 18.00 uur, men vraagt een klein bedrag voor de toegang.

Parc de la Mar

tot ongeveer 1960 stonden de muren van de kathedraal in de zee, en uitgerekend die zee zorgde voor een perfecte reflectie van de kathedraal. Toen men in 1960 begon met het plannen van een nieuwe rondweg rondom Mallorca zou dat veranderen. Langs de muren van de kathedraal werd namelijk de rondweg aangelegd. Gelukkig dacht men op tijd na en besloot om tussen de weg en de kathedraal een groot park aan te legen met een groot meer. Dit meer neemt nu de functie over van de zee. Het park zelf is nu de place to be in de zomermaanden. In de weekenden kan het er aangenaam druk zijn dankzij de vele cafés. Concerten en de prachtige muurtekening van Joan Miro de beroemde Spaanse kunstenaar. Sit down and relax – dat is het motto van menig een die hier even lekker uitrust en geniet van het prachtige uitzicht.

Placa Major

Het belangrijkste plein in Palma de Mallorca, niet zo indrukwekkend als de pleinen in Barcelona en Madrid, maar er is genoeg te doen. De straatartiesten houden je altijd wel even bezig. De cafés aan de randen van het plein maken het een fijne plek om even uit te rusten en de wereld even te vergeten. Placa Major is tevens het hart van het winkelgebied. Let op! het kan druk zijn op de Placa Major, zorg dat waardevolle zaken goed verstopt zijn en niet toegankelijk zijn voor zakkenrollers.

Op het plein zelf is een markt met veel zelfgemaakte producten door de lokale bevolking van Mallorca.

Paleis van Almudaina

palma-kasteel-3

direct naast de imposante kathedraal de Sue staat het Palace de l’ Almudaina, dit indrukwekkende kasteel werd gebouwd als een Arabisch fort, en werd in het begin van de 14de eeuw geclaimd als het officiële onderkomen van de koninklijke familie. Onder leiding van Jaume II werd het kasteel gerestaureerd en aangepast aan de Gotische stijl.

Binnen in het kasteel vind je veel items die terugleiden naar de 14de eeuw, zoals tapijten, meubels en kleding. Het kasteel is tegen een kleine toegangsfee te bezoeken tijdens de openingstijden (10.00 – 18.30 van dinsdag tot zondag). Let op de beveiliging is vergelijkbaar met een vliegveld, hou dus rekening met een controle van je tas.

Passeig de Born

palma-born-1

De korte Promenade met prachtige bomen is als een eeuw het hart van het centrum. Vaak het toneel van demonstraties, feesten en fiesta’s) maar ook de plek voor een lekkere avondwandeling met de verkoeling van de bomen. Langs de Born zoals de promenade wordt genoemd door de lokale bevolking, bevinden zich vele winkels waar vooral de dure merken zich etaleren, denk aan Louis Vuitton, Hugo Boss, Rolex maar ook de Spaanse ketens zoals Zara, en Massimo Dutti.  Aan het einde van de Passeig de Born vind je diverse terrassen waar Café Bosch een belangrijke plek inneemt. De imposante parasols zorgen met waternevel voor een aangename verkoeling tijdens de warmste momenten van de dag.

Plaats een reactie