De markt in Andratx

Woensdag is de dag dat je het plaatsje Andratx niet normaal kan autorijden, lopen en laat staan het dorpje bekijken. Het is wel een dag die leuk is om mee te maken in dit stadje ten hoogte van Peguera en ten oosten van Palma de Mallorca. Vanuit het hele eiland komen de marktkooplieden namelijk naar dit plaatsje om voornamelijk de verse producten van het land te verkopen.

De politie in het stadje is nooit zo druk als op woensdag zuchtend en vooral zwetend proberen de agenten nog een beetje orde te scheppen in de chaos. Het is een mierennest van marktkoopmannen/vrouwen en natuurlijk bezoekers van de markt. Je kunt de woensdag in Andratx het beste omschrijven als een chaos, voeg daar wat Spaans temperament aan toe en je weet wat ik bedoel.

In de smalle straatjes van de oude binnenstad van Andratx staan de stalletjes strak tegen elkaar aan. Voordeel is dat je een zonnesteek op een warme dag niet zo snel zult oplopen, er komt simpelweg geen straaltje zon meer door heen. Zo strak staan de marktkraampjes tegen elkaar aan.

Bijna alles is te koop op de markt van Andratx

Kleding te kust en en te keur, en vooral veel groente en fruit, en dat is natuurlijk seizoensgebonden. Veel van de verse producten komen van het eiland zelf, schalen vol verse olijven, citrusvruchten en reusachtige meloenen bijvoorbeeld. Maar ook alles wat je nodig hebt voor het huishouden van potten tot pannen en diverse soorten andere rommeltjes die het huishoudelijke leven op Mallorca makkelijker moeten maken.

Ben je al dat geslenter over de markt zat? Geen probleem in Andratx zijn meer dan genoeg leuke cafés en restaurantjes te vinden om even tot rust te komen van de markt drukte. Je moet wel even zoeken, want de meeste zijn verstopt achter een …. Marktkraam.

Informatie:

De markt vindt iedere woensdag van de week plaats en begint om 8 uur en loopt tot ongeveer 14 uur. De markt vindt grotendeels plaats rondom de kerk. Wil je de markt bezoeken dan vol je vanuit Palma en uit Port d’ Andratx de borden met de tekst “Mercado”.
Let tijdens de drukte goed op je waardevolle spullen, en natuurlijk op de kinderen het kan er erg druk zijn en dat geeft zakkenrollers vrij spel.