Gin Tonic ongekend populair op Mallorca

Mijn eerste Gin Tonic dronk ik op Mallorca. Om precies te zijn bij een heel hip strandtentje langs het strand van Palma de Mallorca,  Anima beach heet het. Onder het geruis van palmbomen en de zwoele klanken van de lounge muziek uit de speakers probeerde ik het drankje waar iedereen het over heeft op Mallorca.  Zelfs in het vliegtuig werd op de rij achter mij al uitgebreid besproken waar de dames de eerste Gin Tonic zouden gaan drinken.

Gin Tonic is een mixdrankje van 1/3 Gin en 2/3 tonic water. Natuurlijk met veel ijs en een schijfje limoen of citroen. Maar ik merkte al snel dat in Mallorca overal wel een eigen twist wordt gegeven aan de Gin Tonic. Van peperkorrels tot kaneel en van muntblaadjes tot verse basilicum. Alles naar eigen idee van de barman.

Omdat ik het drankje eigenlijk best lekker vindt, ondanks dat het vrij bitter kan overkomen ging ik op zoek waarom Mallorca juist de bakermat is geworden van de Gin Tonic revival.

Engelse invloed

gin-tonic-mallorca

Mallorca is al jaren een populaire bestemming onder de Engelsen (en natuurlijk ook Duitsers) en de Gin Tonic werd in veel clubs een mode drankje omdat het onder het ultraviolette licht magisch blauw schittert. Deze hype zette zich voort en dankzij de invloed van de Mallorcanen werd er al snel een eigen Gin op het eiland gestookt. Niet kort daarna namen de hotelbars en de diverse cocktailbars over heel Mallorca de populaire mixdrank op de menukaart op en daarmee is het succes van de heerlijke mixdrank geboren.

Mallorcaanse Gin

Natuurlijk mag een eigen Gin soort op het eiland niet ontbreken, welgeteld 4 destilleerderijen maken Gin op het eiland. In tegenstelling tot het Engelse equivalent wordt Gin op Mallorca niet gemaakt van granen maar van wijnalcohol.  Een bijzondere variant is de Onze, deze staat voor de 11 ingrediënten die worden gebruikt om de Gin te maken, jaarlijks worden er slechts 1500 flessen gebotteld welke helaas snel zijn uitverkocht.  Een wat duurdere Gin is de Son Brull Variante, deze wordt in smaak versterkt door invloeden van Bio citroenen uit Sóller en verse lavendel.